Momenteel zijn gebouwen die veel natuurlijk licht binnenlaten zeer gewild. Het zorgt voor een gevoel van ruimte en creëert een luxueuze sfeer. Er zijn veel manieren om meer daglicht in een ruimte te creëren, zoals het installeren van grote ramen of glazen schuifdeuren.

Toch is er nog een andere steeds populairdere methode om meer daglicht te creëren. Dit noemen ze een lichtstraat. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van een lichtstraat in je woning of bedrijfspand.

In het kort: wat is het?

Een lichtstraat is een element in de architectuur dat wordt gebruikt om natuurlijk licht binnen te laten in een woning of bedrijfspand. Het bestaat uit een reeks glazen panelen of ramen die zijn geïntegreerd zijn in het dak.

Een lichtstraat is ontworpen om extra daglicht naar binnen te laten en een gevoel van ruimte en openheid te creëren. Het kan variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de specifieke behoeften. Daarnaast zijn er verschillende soorten lichtstraten op de markt. Sommige zijn maatwerk en andere zijn juist prefab.

Waar komt een lichtstraat het beste tot zijn recht?

Lichtstraten worden regelmatig gebruikt in commerciële gebouwen, zoals fabrieken, magazijnen, winkelcentra en kantoorgebouwen. Hier is natuurlijk licht belangrijk voor een comfortabele werkomgeving.

Ze worden ook steeds populairder in woonhuizen, waar ze helpen om natuurlijk licht binnen te brengen. Meestal komen ze voor in op het platte dak van een woonhuis, bij een aanbouw, uitbouw of bij een overkapping.

De voordelen van een lichtstraat op een rijtje

Een lichtstraat biedt veel interessante voordelen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  • Extra lichtinval: met een lichtstraat komt enorm veel natuurlijk licht in het huis, wat het leven wat comfortabeler maakt.
  • Luxueuze uitstraling: een lichtstraat ziet er zeer aantrekkelijk uit en geven een woonhuis of bedrijfspand een luxe uitstraling.
  • Goed voor het welzijn: natuurlijk licht heeft bewezen voordelen voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Het kan helpen bij het reguleren van de interne klok, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het stimuleren van vitamine D-productie en het verminderen van oogvermoeidheid.
  • Goede isolerende werking: een lichtstraat van hoge kwaliteit heeft een goed isolerende werking.
  • Gevoel van ruimte en openheid: de ruimte waarin de lichtstraat zich bevindt zal optisch groter lijken.
  • Energiebesparing: de behoefte aan kunstmatig licht gedurende dag zal worden verminderd. Dit zorgt uiteindelijk weer voor een energiebesparing, want de lampen hoeven niet te branden!