Wie zijn huis bouwt of verbouwt, doet er goed aan om (alvast) na te denken over later. Is jouw huis geschikt als je op hogere leeftijd last krijgt van lichamelijke klachten? Gelukkig zijn veel aanpassingen ook mogelijk nadat je de bouw of verbouwing hebt afgerond. Een goed voorbeeld van zo’n aanpassing is een traplift. Die kun je uit voorzorg laten plaatsen, als traplopen wat meer moeite kost, of aanschaffen als het echt niet meer gaat. Wij vertellen je wat er allemaal komt kijken bij de installatie.

Digitaal opmeten van de trap
De installatie van een traplift start eigenlijk al bij het thuisadvies. Een trapliftadviseur geeft persoonlijk advies voor de beste trapliftoplossing en meet de trap op. Waar dat vroeger nog met de hand gebeurde, gaat dat tegenwoordig helemaal digitaal. Binnen twintig minuten is de trap tot op de millimeter nauwkeurig opgemeten. En door middel van een speciale 3D-app is duidelijk te zien hoe de traplift er op de trap uit komt te zien en hoeveel vrije loopruimte er overblijft. De belangrijkste vraag die de adviseur krijgt is vaak wat de traplift kosten zijn. Daarom wordt er aan het eind van het thuisadvies een vrijblijvende offerte gemaakt met de exacte kosten.


Maatwerk in de fabriek
Ga je akkoord met de offerte? Dan wordt de traplift op maat gemaakt in de fabriek. Dit gebeurt aan de hand van de gedetailleerde technische tekening die de tekenkamer maakt. Kies je voor een modulaire traplift, dan liggen de onderdelen in de meeste gevallen al op voorraad in de fabriek. De traplift kan daarom al binnen 48 uur geleverd worden. Met deze modules kan de traplift op maat gemaakt worden voor vrijwel elke trapvorm. Zo bestaan er trapliften voor een wenteltrap, een rechte trap of een trap met één bocht of meerdere bochten. Voor tweedehands trapliften geldt dat ze in de fabriek helemaal gereviseerd worden. Ze krijgen een grondige onderhoudsbeurt en slijtagegevoelige onderdelen worden vervangen.  


De installatie
De monteur installeert de traplift exact zoals op de technische tekening. Als het om een modulaire traplift gaat, koppelt hij de innovatieve railmodules aan elkaar, waarna hij de rail in enkele delen op de trap plaatst. Hierna volgt de stoel, die hij zo instelt dat deze op elk punt van de rail perfect recht blijft. Dit alles is al in zo’n 4 uur afgerond. Na de installatie geeft de monteur een uitgebreide en heldere uitleg over het gebruik van de traplift, waarna de gebruiker onder begeleiding een aantal proefritjes maakt. De monteur verlaat de woning pas als de gebruiker de traplift moeiteloos kan gebruiken.