Bij het verbouwen van een huis heb je met heel wat zaken te maken. Het allerbelangrijkste is om vooraf een goed plan te maken en alles tot in detail uit te tekenen. Hiermee voorkom je dat je tegen onverwachte problemen aanloopt. Met een tekening op schaal ben je in staat om exact te zien of alles wat je bedacht had ook daadwerkelijk past. Bovendien is het je gids bij het bestellen van de benodigde materialen. Maar een belangrijke factor is tegenwoordig duurzaamheid. Als je aan het verbouwen bent, doe je dat meestal omdat je een andere indeling wilt realiseren. Maar door dit te combineren met het nemen van isolerende maatregelen, verduurzaam je de woning ook meteen en sla je dus twee vliegen in één klap.

Materiaalkeuze

Wanneer je een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk wilt achterlaten, is het zaak om je hele verbouwing te baseren op het duurzaamheidsprincipe. Je zult dus al bij de inkoop van materialen rekening moeten houden met de vraag hoe vervuilend deze materialen zijn. Wil je echt duurzaam aan de slag gaan, dan kun je het beste veel hout gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld hout kopen als beplatingsmateriaal om dakisolatie achter weg te werken. Ook de houten vloer is nog altijd een aanrader, omdat hout ten eerste een volledig ecologisch product is en het bovendien veel langer meegaat dan een pvc-vloer. En over isolatie gesproken: verdiep je eens in de mogelijkheden om hennepvezels als isolatiemateriaal te gebruiken. Een zeer milieubewuste keuze die bovendien uitstekend voldoet! Ben je van plan metaal te verwerken? Kies dan voor gerecycled metaal, omdat dit een duurzamere optie is.

Let op keurmerken

Voor verschillende producten zijn internationale keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we voor hout zelfs twee keurmerken, te weten FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsment of Forest Certification). Wanneer je bij de houthandel bent om je bouwmaterialen in te slaan, is het dus zaak erop te letten dat je hout koopt met zo’n keurmerk. Je weet dan zeker dat het hout afkomstig is uit bossen die ecologisch worden beheerd. Zo strijden we samen tegen wereldwijde ontbossing, die zeer schadelijk is voor ons milieu. Er bestaan nog meer keurmerken voor duurzame bouwmaterialen, zoals Nature Plus (legt normen op voor energieverbruik en broeikasgasuitstoot bij de productie) en DuboKeur (wordt toegekend aan bouwproducten en inrichtingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten).